Handreikingen ZonMw-subsidie ‘Evaluatie van uitkomstgericht organiseren en betalen in een zorgnetwerk’

In de afgelopen jaren is een duidelijke beweging zichtbaar geworden binnen de Nederlandse gezondheidszorg, waarbij kwaliteit en doelmatigheid van zorg voor de patiënt worden nagestreefd. Zo richt het Integraal Zorgakkoord op het aanbieden van Passende Zorg, waarbij wordt ingezet op waardegedreven zorg die samen met en gezamenlijk rondom de patiënt tot stand komt. Uit de samenwerking, transparantie en innovatie die hiervoor nodig is, lijkt ook een steeds belangrijkere rol weggelegd voor regionale samenwerking.

In de regio Zuidoost-Brabant is een dergelijk zorgnetwerk al ingericht; het Nederlands Hart Netwerk (NHN). Binnen dit samenwerkingsverband zijn zorgaanbieders uit de 1ste2de en 3de lijn betrokken. Het NHN heeft als doel om de hoogste patiëntwaarde te bieden voor patiënten met een hartaandoening. Deze doelstelling sluit aan bij de gedachte van Value-Based Health Care (VBHC).  In Nederland is echter nog weinig kennis beschikbaar over het succesvol toepassen van netwerkzorg in Nederland. In het kader van het programma ‘Uitkomstgericht organiseren en betalen’ is daarom een door ZonMw een subsidie toegekend aan het Catharina Ziekenhuis, ten behoeve van activiteiten binnen het samenwerkingsverband NHN, om dit probleem te ondervangen, door het op gestructureerde wijze (via concrete handreikingen) beschikbaar stellen van geleerde lessen aan het veld. 

Naast concrete handreikingen zijn de geleerde lessen ook gebundeld in een korte management samenvatting. Klik hier om de slides te downloaden als PDF. 

De informatie uit de handreikingen is gepresenteerd in een slotbijeenkomst voor het programma Uitkomstgericht Organiseren en Betalen in december 2023. De geleerde lessen werden gedeeld door Lise Moers, data-analist binnen het NHN, en Marieke de Wit, programmamanager binnen het NHN. Tijdens de bijeenkomst werd met projectleiders uit de andere regio’s gezocht naar drijfveren om te komen tot samenwerkingsvormen voor persoonsgerichte zorg. Een uitgebreid verslag van deze bijeenkomst is beschikbaar op de website van ZonMw.

Hieronder staat per handreiking beschreven welke thema’s deze bevatten. Daar staat ook de link naar de online samenvatting, evenals de link om de handreikingen en bijbehorende bijlagen als PDF te downloaden. 

In de afgelopen jaren is een duidelijke beweging zichtbaar geworden binnen de Nederlandse gezondheidszorg, waarbij kwaliteit en doelmatigheid van zorg voor de patiënt worden nagestreefd. Ook in de cardiologische zorg bestaat al veel aandacht voor het verzamelen en meten van uitkomstindicatoren. De stap naar het verbeteren van de kwaliteit van zorg moet echter vaak nog gezet worden. Daarom biedt het NHN met deze handreiking op gestructureerde wijze geleerde lessen aan over de uitkomstgerichte organisatie- en verbeteraanpak van het NHN in de hele zorgketen en bijbehorende uitdagingen. Klik hier om door te gaan naar de online samenvatting, of download de handreiking en bijbehorende bijlagen als PDF.

Daarnaast is aanvullend op de handreiking een addendum opgesteld dat dieper ingaat op de gebruikte werkwijze bij het in beeld brengen van kostengegevens en de resultaten die hiermee behaald zijn. Klik hier om het addendum te downloaden als PDF. 

In de afgelopen jaren is een duidelijke beweging zichtbaar geworden binnen de Nederlandse gezondheidszorg, waarbij kwaliteit en doelmatigheid van zorg voor de patiënt wordt nagestreefd. Daarbij wordt ook ingezet op het principe van Juiste Zorg op de Juiste Plek, waarbij zorg zoveel mogelijk zelf, thuis en digitaal aangeboden wordt. In de regio Zuidoost-Brabant wordt al volop ingezet op passende en waardegedreven zorg voor mensen met hart- en vaatziekten binnen het Nederlands Hart Netwerk (NHN). Deze doelstelling van het NHN wordt ook nagestreefd bij het ontwikkelen en implementeren van impactvolle innovaties of verbeterprojecten, die bijvoorbeeld richten op preventie en digitalisering in de volledige zorgketen. Deze handreiking beschrijft daarom faciliterende factoren (‘wat werkt wel’) en belemmerende factoren (‘wat werkt (nog) niet’), opgehaald binnen de verbeterprojecten geïnitieerd door het NHN, zodat bijgedragen wordt aan een methode voor feitelijke verbetering van de patiëntwaarde in de volledige zorgketen.

Klik hier om door te gaan naar de online samenvatting, of download de handreiking en bijbehorende bijlagen als PDF.

De huidige manier van bekostiging binnen de Nederlandse gezondheidszorg vormt een belemmering bij de implementatie van VBHC en de daarbij horende waardegedreven bekostigingsmodellen, bijvoorbeeld vanwege schotten tussen de 1ste2de en 3de lijn en de verschillende vormen van financiering die momenteel bestaan. Het ontwikkelen van een waardegedreven model over deze lijnen heen komt in de praktijk dan ook nog beperkt voor, en er ontbreekt nog veel kennis en expertise over de ontwikkeling en implementatie van waardegedreven bekostigingsmodellen, maar ook over de huidige status van VBHC in Nederland. Deze handreiking biedt daarom theoretische handvatten die de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van waardegedreven bekostigingsmodellen ondersteunen. 

Klik hier om door te gaan naar de online samenvatting, of download de handreiking en bijbehorende bijlagen als PDF.

Colofon

Deze handreikingen zijn tot stand gekomen uit een samenwerking tussen het Nederlands Hart Netwerk (NHN) (bestaande uit het Catharina Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum, Anna Ziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis, en huisartsenzorggroepen PoZoB en Stroomz), zorgverzekeraars VGZ, CZ en Menzis, de Nederlandse Hart Registratie (NHR) en patiëntenvereniging Harteraad. 

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het ZonMw-programma ‘Uitkomstgericht organiseren en betalen binnen de medisch specialistische zorg’ (projectnummer: 516008002) en Kennisplatform Uitkomstgerichte Zorg.